1 λεπτά ανάγνωσης
Τι είναι ένα Κέντρο δεδομένων;

Kέντρο δεδομένων (αγγλικά: data center) είναι ένα κτίριο ή ένας χώρος μέσα σε ένα κτίριο στο οποίο φιλοξενούνται υπολογιστές, αλλά και τηλεπικοινωνιακές και αποθηκευτικές υποδομές. Τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούνται από οργανισμούς για την αποθήκευση, επεξεργασία και το διαμοιρασμό μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων. Ένα κέντρο δεδομένων μπορεί να είναι ιδιωτικό ή κοινόχρηστο. Στην πρώτη περίπτωση ένας οργανισμός διατηρεί το ιδιωτικό του κέντρο δεδομένων. Στη δεύτερη περίπτωση το κέντρο δεδομένων ανήκει σε έναν οργανισμό, ο οποίος μισθώνει τμήματα του κέντρου δεδομένων (εικονικά ή φυσικά) σε άλλους οργανισμούς. Για παράδειγμα σε ένα κοινόχρηστο κέντρο δεδομένων μπορεί να είναι αποθηκευμένη η ιστοσελίδα μιας επιχείρησης, ώστε να είναι προσβάσιμη από το διαδίκτυο.

Τι ορίζει ένα σύγχρονο κέντρο δεδομένων;

Τα σύγχρονα κέντρα δεδομένων είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι πριν από λίγο καιρό. Η υποδομή έχει μετατοπιστεί από τους παραδοσιακούς φυσικούς διακομιστές εσωτερικού χώρου σε εικονικά δίκτυα που υποστηρίζουν εφαρμογές και φόρτους εργασίας σε ομάδες φυσικής υποδομής και σε περιβάλλον πολλαπλών νέφους .Σε αυτήν την εποχή, τα δεδομένα υπάρχουν και συνδέονται με πολλαπλά κέντρα δεδομένων, την άκρη και τα δημόσια και ιδιωτικά σύννεφα. Το κέντρο δεδομένων πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί σε αυτούς τους πολλαπλούς ιστότοπους, τόσο εντός των εγκαταστάσεων όσο και στο cloud. Ακόμη και το δημόσιο σύννεφο είναι μια συλλογή από κέντρα δεδομένων. Όταν οι εφαρμογές φιλοξενούνται στο cloud, χρησιμοποιούν πόρους του κέντρου δεδομένων από τον πάροχο cloud.

Γιατί τα κέντρα δεδομένων είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις;

Στον κόσμο της εταιρικής πληροφορικής, τα κέντρα δεδομένων έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν επιχειρηματικές εφαρμογές και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν:

  • Email και κοινή χρήση αρχείων
  • Εφαρμογές παραγωγικότητας
  • Διαχείριση πελατειακών σχέσεων (CRM)
  • Σχεδιασμός επιχειρηματικών πόρων (ERP) και βάσεις δεδομένων
  • Μεγάλα δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση
  • Εικονικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές, υπηρεσίες επικοινωνίας και συνεργασίας

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία ενός κέντρου δεδομένων;

Ο σχεδιασμός του κέντρου δεδομένων περιλαμβάνει δρομολογητές , διακόπτες , τείχη προστασίας, συστήματα αποθήκευσης , διακομιστές και ελεγκτές παράδοσης εφαρμογών. Επειδή αυτά τα στοιχεία αποθηκεύουν και διαχειρίζονται κρίσιμα για τις επιχειρήσεις δεδομένα και εφαρμογές, η ασφάλεια των κέντρων δεδομένων είναι κρίσιμης σημασίας στο σχεδιασμό των κέντρων δεδομένων. Μαζί παρέχουν: Υποδομή δικτύου. Αυτό συνδέει διακομιστές (φυσικούς και εικονικοποιημένους), υπηρεσίες κέντρων δεδομένων, αποθήκευση και εξωτερική συνδεσιμότητα με τοποθεσίες τελικού χρήστη. Υποδομή αποθήκευσης. Τα δεδομένα είναι το καύσιμο του σύγχρονου κέντρου δεδομένων. Τα συστήματα αποθήκευσης χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση αυτού του πολύτιμου αγαθού. Υπολογιστικοί πόροι.  Οι εφαρμογές είναι οι μηχανές ενός κέντρου δεδομένων. Αυτοί οι διακομιστές παρέχουν την επεξεργασία, τη μνήμη, την τοπική αποθήκευση και τη συνδεσιμότητα δικτύου που οδηγούν τις εφαρμογές.

Πώς λειτουργούν τα κέντρα δεδομένων;

Οι υπηρεσίες κέντρου δεδομένων αναπτύσσονται συνήθως για την προστασία της απόδοσης και της ακεραιότητας των βασικών στοιχείων του κέντρου δεδομένων. Συσκευές ασφαλείας δικτύου. Αυτά περιλαμβάνουν τείχος προστασίας και προστασία από εισβολή για την προστασία του κέντρου δεδομένων. Διασφάλιση παράδοσης αίτησης. Για να διατηρηθεί η απόδοση της εφαρμογής, αυτοί οι μηχανισμοί παρέχουν ανθεκτικότητα και διαθεσιμότητα της εφαρμογής μέσω αυτόματης ανακατεύθυνσης και εξισορρόπησης φορτίου.

Τι υπάρχει σε μια εγκατάσταση κέντρου δεδομένων;

Τα στοιχεία του κέντρου δεδομένων απαιτούν σημαντική υποδομή για την υποστήριξη του υλικού και του λογισμικού του κέντρου. Αυτά περιλαμβάνουν υποσυστήματα τροφοδοσίας, αδιάλειπτα τροφοδοτικά (UPS), εξαερισμό, συστήματα ψύξης, καταστολή πυρκαγιάς, εφεδρικές γεννήτριες και συνδέσεις με εξωτερικά δίκτυα.

Ποια είναι τα πρότυπα για την υποδομή των κέντρων δεδομένων;

Το πιο ευρέως διαδεδομένο πρότυπο για το σχεδιασμό κέντρων δεδομένων και την υποδομή κέντρων δεδομένων είναι το ANSI/TIA-942. Περιλαμβάνει πρότυπα για πιστοποίηση ANSI/TIA-942-ready, η οποία διασφαλίζει τη συμμόρφωση με μία από τις τέσσερις κατηγορίες βαθμίδων κέντρων δεδομένων που έχουν αξιολογηθεί για επίπεδα πλεονασμού και ανοχής σφαλμάτων. 

Βαθμίδα 1: Βασική υποδομή τοποθεσίας.  Ένα κέντρο δεδομένων Tier 1 προσφέρει περιορισμένη προστασία έναντι φυσικών συμβάντων. Διαθέτει εξαρτήματα μίας χωρητικότητας και μια ενιαία, μη πλεονάζουσα διαδρομή διανομής. 

Βαθμίδα 2: Υποδομή τοποθεσίας στοιχείων πλεονάζουσας χωρητικότητας.  Αυτό το κέντρο δεδομένων προσφέρει βελτιωμένη προστασία από φυσικά συμβάντα. Διαθέτει εξαρτήματα πλεονάζουσας χωρητικότητας και μια ενιαία, μη πλεονάζουσα διαδρομή διανομής. 

Βαθμίδα 3: Ταυτόχρονα διατηρούμενη υποδομή τοποθεσίας. Αυτό το κέντρο δεδομένων προστατεύει από σχεδόν όλα τα φυσικά συμβάντα, παρέχοντας στοιχεία πλεονάζουσας χωρητικότητας και πολλαπλές ανεξάρτητες διαδρομές διανομής. Κάθε στοιχείο μπορεί να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί χωρίς να διακοπούν οι υπηρεσίες προς τους τελικούς χρήστες. 

Βαθμίδα 4: Υποδομή τοποθεσίας ανεκτική σε σφάλματα. Αυτό το κέντρο δεδομένων παρέχει τα υψηλότερα επίπεδα ανοχής σφαλμάτων και πλεονασμού. Τα εξαρτήματα πλεονάζουσας χωρητικότητας και οι πολλαπλές ανεξάρτητες διαδρομές διανομής επιτρέπουν την ταυτόχρονη συντήρηση και ένα σφάλμα οπουδήποτε στην εγκατάσταση χωρίς να προκαλούν διακοπή λειτουργίας.

Τύποι κέντρων δεδομένων

Υπάρχουν πολλοί τύποι κέντρων δεδομένων και μοντέλων υπηρεσιών. Η ταξινόμησή τους εξαρτάται από το εάν ανήκουν σε έναν ή πολλούς οργανισμούς, πώς ταιριάζουν (αν ταιριάζουν) στην τοπολογία άλλων κέντρων δεδομένων, ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούν για υπολογιστές και αποθήκευση, ακόμη και από την ενεργειακή τους απόδοση. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι κέντρων δεδομένων:

Κέντρα δεδομένων επιχειρήσεων

Αυτά κατασκευάζονται, ανήκουν και λειτουργούν από εταιρείες και έχουν βελτιστοποιηθεί για τους τελικούς χρήστες τους. Τις περισσότερες φορές στεγάζονται στην εταιρική πανεπιστημιούπολη.


Κέντρα δεδομένων διαχειριζόμενων υπηρεσιών

Η διαχείριση αυτών των κέντρων δεδομένων γίνεται από τρίτο μέρος (ή πάροχο διαχειριζόμενων υπηρεσιών) για λογαριασμό μιας εταιρείας. Η εταιρεία μισθώνει τον εξοπλισμό και την υποδομή αντί να τον αγοράσει.


Κέντρα δεδομένων συντοπισμού

Στα κέντρα δεδομένων συντοπισμού ("colo"), μια εταιρεία νοικιάζει χώρο εντός ενός κέντρου δεδομένων που ανήκει σε άλλους και βρίσκεται εκτός των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Το κέντρο δεδομένων συντοπισμού φιλοξενεί την υποδομή: κτίριο, ψύξη, εύρος ζώνης, ασφάλεια κ.λπ., ενώ η εταιρεία παρέχει και διαχειρίζεται τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών, της αποθήκευσης και των τείχη προστασίας.


Κέντρα δεδομένων cloud

Σε αυτήν τη μορφή κέντρου δεδομένων εκτός εγκατάστασης, τα δεδομένα και οι εφαρμογές φιλοξενούνται από έναν πάροχο υπηρεσιών cloud, όπως το Amazon Web Services (AWS), τη Microsoft (Azure) ή το IBM Cloud ή άλλο δημόσιο πάροχο cloud. 

Εξέλιξη υποδομής: από mainframes σε εφαρμογές cloud

Η υπολογιστική υποδομή γνώρισε τρία μακρο κύματα εξέλιξης τα τελευταία 65 χρόνια:

  • Το πρώτο κύμα είδε τη μετατόπιση από τους ιδιόκτητους μεγάλους υπολογιστές σε διακομιστές που βασίζονται σε x86, που βασίζονται σε εγκαταστάσεις και διαχειρίζονται εσωτερικές ομάδες πληροφορικής.
  • Ένα δεύτερο κύμα είδε την ευρεία εικονικοποίηση της υποδομής που υποστήριζε εφαρμογές. Αυτό επέτρεψε τη βελτιωμένη χρήση των πόρων και την κινητικότητα του φόρτου εργασίας σε ομάδες φυσικής υποδομής.
  • Το τρίτο κύμα μας βρίσκει στο παρόν, όπου βλέπουμε τη μετάβαση στο σύννεφο, το υβριδικό σύννεφο και το cloud-native. Το τελευταίο περιγράφει εφαρμογές που γεννήθηκαν στο cloud.

Κατανεμημένο δίκτυο εφαρμογών

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στη δημιουργία κατανεμημένων υπολογιστών. Εδώ τα δεδομένα και οι εφαρμογές διανέμονται μεταξύ διαφορετικών συστημάτων, συνδέονται και ενσωματώνονται με υπηρεσίες δικτύου και πρότυπα διαλειτουργικότητας για να λειτουργούν ως ενιαίο περιβάλλον. Σημαίνει ότι ο όρος κέντρο δεδομένων χρησιμοποιείται πλέον για να αναφέρεται στο τμήμα που έχει την ευθύνη για αυτά τα συστήματα ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Οι οργανισμοί μπορούν να επιλέξουν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τα δικά τους  υβριδικά κέντρα δεδομένων cloud , να μισθώσουν χώρο σε εγκαταστάσεις συντοπισμού (colos), να καταναλώσουν κοινόχρηστες υπηρεσίες υπολογισμού και αποθήκευσης ή να χρησιμοποιήσουν δημόσιες υπηρεσίες που βασίζονται σε σύννεφο. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι οι εφαρμογές σήμερα δεν βρίσκονται πλέον σε ένα μόνο μέρος. Λειτουργούν σε πολλαπλά δημόσια και ιδιωτικά σύννεφα, διαχειριζόμενες προσφορές και παραδοσιακά περιβάλλοντα. Σε αυτήν την εποχή του multicloud, το κέντρο δεδομένων έχει γίνει τεράστιο και πολύπλοκο, σχεδιασμένο να οδηγεί την απόλυτη εμπειρία χρήστη. 

Inside a Google data center